Skip to content Skip to footer

Türk Dünyasında Bir İlk: Pazarlama, Reklam ve Medya Alanında Güç Birliği

Türkiye ve Azerbaycan’ın öncülüğünde kurulan Türk Dünyası Pazarlama, Reklam ve Medya Birliği (TÜREK), T.C. Ticaret Bakanlığı’nın himayesinde, Ankara’da düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

Türkiye’den Reklam ve Pazarlama İletişimi Derneği (REPİD), Açıkhava ve Endüstriyel Reklamcılar Derneği (ARED) ve Azerbaycan’dan Reklam ve Pazarlamanın Geliştirilmesine Destek Kamu Birliği (RMİD) işbirliğiyle kurulan TÜREK, pazarlama, reklam ve medya alanlarında bölgesel iş birliklerini güçlendirmeyi ve Türk Dünyası’nın uluslararası rekabet gücünü artırmayı hedefliyor.

Basın toplantısında konuşan T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, TÜREK’in yaklaşık 160 milyonluk nüfusa, 7 milyar Avroluk reklam pazarına ve 1,8 trilyon Avroluk ekonomik potansiyele hitap ettiğini belirterek, bu girişimin “Türk Dünyası’nın dijital ve kültürel görünürlüğünü artırmak, ortak medya dili oluşturmak ve Türk markalarını küreselleştirmek” açısından çok önemli bir adım olduğunu ifade etti.


TÜREK’in ilk Başkanı olarak görev alan Ahmet Pura, Başkan Yardımcılığı görevlerine atanan RMİD Başkanı Khayala Mutallimova ve ARED Başkanı Şahin Acar, TÜREK’in kuruluş amacı ve hedefleri hakkında paylaşımda bulundular.

TÜREK Başkanı Ahmet Pura, “TÜREK yalnızca kurumlar üstü bir birlik değil; aynı zamanda ortak bir vizyonun, ortak bir sorumluluğun ve ortak bir geleceğin adıdır. Bu birlikteliği temsil eden sembolümüz “Turna”, birlikte yön bulmanın, sadakatin ve hareket birliğinin simgesidir.” sözleriyle birliğin vizyonunu paylaştı.

TÜREK Başkan Yardımcısı Şahin Acar konuşmasında, “İlk adımı Azerbaycan ve Türkiye ile attık. Bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de aramıza katıldı. Hedefimiz; Kazakistan’dan Kırgızistan’a, Özbekistan’dan Türkmenistan’a kadar tüm Türk topluluklarını bu çatı altında buluşturmak.” diyerek TÜREK’in kapsayıcı yapısını vurguladı.

TÜREK Başkan Yardımcısı Khayala Mutallimova ise, “Bu birlik, ülkelerimiz arasında ekonomik ve kültürel bağları güçlendirerek sektörel dayanışmayı artıracak; bilgi akışını geliştirecek ve diasporadaki topluluklarla bağları kuvvetlendirecektir.” ifadelerini kullandı.

https://www.youtube.com/watch?v=YiY6Se_7geU